Wageningen University & Research Library

Wageningen

Bibliotheken hebben steeds meer een andere functie gekregen, steeds minder het raadplegen en lenen van de printcollecties en steeds vaker het in stilte kunnen studeren. Daarom dat een deel van de printcollectie plaats moesten maken voor studieplekken.

Omdat de bibliotheek nog steeds het beeld van een bibliotheek moest hebben, zijn de boeken die er nog zijn strategisch opgesteld. Zodat wanneer je in de bibliotheek aan het werk bent altijd boeken ziet. Ook zijn deze zo geplaatst zodat je segmentering in de bibliotheek krijgt, waardoor het niet een grote studiezaal geworden is, maar je met rond de 30 personen bij elkaar zit, uit onderzoek is gebleken dat dit als prettig ervaren wordt.

Omdat de bibliotheek een plek is waar iedereen van de universiteit gebruik van maakt, moest het ook het karakter van de universiteit weergeven. Vandaar dat gekozen is voor kleuren die je veel buiten ziet, als blauw en groen.

De nieuwe bibliotheek vereiste meer openheid, ook maakten de kantoren op de 3e en 4e verdieping plaats voor studieplekken. De kantoor wanden, bestaande uit houten kozijnen, zijn hergebruikt door hier stilteruimtes en bel cellen van te maken. Ook zijn er om de bibliotheek als kenniscentrum te vergroten een aantal nieuwe bewoners bijgekomen, zoals een talencentrum, een schrijfcentrum en een computercentrum, deze hebben kantoren binnen de bibliotheek gekregen, gemaakt van hergebruikte kozijnen.

Wageningen University en Research heeft in zijn missie, duurzame ontwikkeling staan, dit was daarom ook een belangrijk uitgangspunt voor het opnieuw in te richten interieur. Bij de ontwikkeling van het interieur is circulariteit als basis voorwaarde genomen. Daarbij is gekeken naar de vier pijlers repair, refurbish, reuse, recycle. Er is voor materialen gekozen, die ofwel her te gebruiken zijn en geen toxische stoffen bevatten en/ of uit hergebruikt materiaal bestaan.