Landelijk kantoor Slachtofferhulp Nederland

In samenwerking met Ward Boeijen van Boeijenjong Architecten en Maaike Rabbinge van eenvoud interieurs ontwierp Rabbinge Interiors de kantoorinrichting voor het hoofdkantoor van Slachtofferhulp Nederland. Op de derde en vierde verdieping van een typisch jaren ‘90 kantoorgebouw in Utrecht, verzorgden we in een bouwteam het interieurontwerp en de bouwkundige uitwerking. Van een conceptueel idee tot en met de laatste details voor de beplanting en signing.

Een bijzondere opdrachtgever

De opdracht was helder: het hoofdkantoor werd op deze nieuwe locatie samengevoegd met deellocaties en een aantal andere afdelingen zoals het callcenter CSL en het trainingscentrum de academie met verschillende, ondersteunende afdelingen. Het nieuwe, samengevoegde kantoor beslaat ruim 3000m².

Het kantoor van Slachtofferhulp Nederland functioneert niet als standaard kantoorgebouw met flexwerkplekken. Goede akoestiek,  gescheiden looproutes, privacy en rust waren belangrijke details in het ontwerp. Er is gekozen voor een structuur waarin verschillende manieren van werken mogelijk zijn. Centraal in het pand hebben we een binnenplaats ontworpen als ontmoetingsplek. Overal in het pand vindt je informele overlegplekken.

Beperkte tijdsbestek

De tijd tussen de oplevering en de eerste schets bedroeg circa vier maanden. Om de deadline gegarandeerd te behalen, is vanaf het begin nauw samengewerkt met het facilitair management. De bouwkundige uitwerking en het ontwerpproces liepen parallel. Om het ontwerp flexibel te houden, is gekozen voor een eenvoudig bouwsysteem: meranti kozijnen van de vloer tot aan het plafond in combinatie met metalstudwanden. Dit systeem wordt op verschillende manieren toegepast waardoor de verschillende functies helder worden. In combinatie met de vloer, zorgt dit voor een frisse en rustige uitstraling die past bij de organisatie.

Duurzaam en flexibel

In het ontwerpproces is bij iedere beslissing gekeken naar duurzaamheid. Zo is gekozen voor houten kozijnen in plaats van aluminium of staal. Plafonds welke in goede staat verkeerden, zijn behouden. In de afwerking van vloeren en wanden is heel zorgvuldig een keuze gemaakt. Er is zorgvuldig nagedacht over onderhoud en circulariteit. Welke vloeren worden bijvoorbeeld zwaar belast en raken sneller vervuild. Ook bij de keuze van de meubels is hier over nagedacht. ARBO-vriendelijke meubels, juist gepositioneerd en werkplekken met veel daglicht waren belangrijke aandachtspunten.

Met het oog op veranderingen in organisaties, is gekozen voor een modulair wandsysteem wat eenvoudige wijzigingen en aanpassingen mogelijk maakt. Slim en toekomstgericht ontwerpen was hierbij zeker net zo belangrijk als de juiste materiaalkeuze.